NSVV Licht, Verlichting en Lichthinder technische grootheden

Terug naar overzicht

Hieronder treft informatie aan m.b.t. licht opgesteld door ons bureau en/of derden.
(Gebruik van deze informatie is geheel voor eigen risico, er kunnen op generlei wijze rechten of claims aan ontleend worden). Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte neem contact met ons op Bel.: 0182-352311.


Licht, Verlichting en Lichthinder technische grootheden
Lichtsterkte (I) van een bron in [cd]De lichtstroom die per eenheid ruimtehoek (w) in een bepaalde richting wordt uitgezonden, wordt gemeten in candela. Gedefinieerd als de lichtsterkte die uitgezonden wordt door het oppervlak van 1 cm² smeltend platina bij de smelttemperatuur, in een richting loodrecht op het oppervlak. Formule :

lichtsterkte

Lichtstroom (I) van een bron in [lm]:

De totale hoeveelheid licht die uitgezonden wordt per seconde, wordt gemeten in Lumen, dat is de lichtstroom (flux), uitgezonden in de ruimtehoek (w). Het verband tussen de eenheid van lichtstroom en de overeenkomstige eenheid van energiestoom is voor de golflengte l bij maximale oorgevoeligheid (Vl = 1 bij 555 [nm]) als volgt gedefinieerd. 1 Watt = 680 lumen

Formule : Lichtstroom (I) van een bron in [lm]:

 

De verlichtingssterkte (E) in [lx]

De opvallende lichtstroom per eehheid van oppervlakte. Dit is de verlichtingssterkte  voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. De lux komt overeen met de verlichtingssterkte wanneer elke vierkante meter van het oppervlak een lichtstroom van één lumen ontvangt. 1 lux = 1 lumen/m².

Formule :  verlichtingssterkte

 

De luminatie (L) in [cd/m2]

De lichtsterkte per vierkante meter schijnbare oppervlakte van ee lichtbron of een verlicht vlak uitgedrukt in candela per vierkante meter.  x = uitstralingshoek

 

Formule : De luminatie (L) in [cd/m2]

NSVV Lichthinder meting © Ing.bureau AV-Consulting BV door Ad Vreeswijk